Beyond Cathegory Music

Dick Rusticus - guitar
Wolter Wierbos - trombone
Hans Kaldeway - keyboards
Jeroen van Olphen - drums
Gerard Ammerlaan - bass, samples, compositions


 
 

Gerard Ammerlaan - el. bass, composities, samples.

Componist van opera's, orkestwerken, filmmuziek, strijkkwartetten en vele andere kleinere bezettingen. Binnen deze diversiteit aan muziekdisciplines is hij op zoek naar een mix van verschillende stijlen, waarbij ruimte voor improvisatie altijd aanwezig is.
Zijn muziek is maar op een manier te omschrijven: Typisch ìAmmerlaansî.
Maakte albums met o.a. Hans Hasebos' Guitarbandits, Alan Laurillard's Noodband en met Greetje Bijma.

Wolter Wierbos - trombone.

Hij gromt, gilt, kreunt, spettert en knettert op de trombone, daartegenover staat een gloedvolle lyriek. Kortom, hij laat zijn instrument alle hoeken van de ruimte zien.
www.wolterwierbos.nl

Hans Kaldeway - keyboards, vocals.

Een uitermate veelzijdige muzikant. Hij is de rots in de branding. Geen moment in paniek door de soms waanzinnige arrangementen van Ammerlaan. Voorziet de band gul van de geestrijke sounds. www.hanskaldeway.nl

Dick Rusticus - guitar.

Speelt graag buiten de gangbare toonsoorten en zoekt altijd naar nog onbetreden paden. Is eigenzinnig en dwars. Ruig. En verbazend poëtisch.
www.dickrusticus.eu

Jeroen van Olphen - drums, vocals.

De Volkskrant noemde hem al eens: ìHet best bewaarde jazzgeheim van Groningen.î. Is een meesterdrummer en de ìstilleî kracht achter de ontwikkeling van de muziek bij Ammerlaans Band.

De te beluisteren muziek is opgenomen in Studio Kleinmuziek , Groningen, in 2005 en 2007. Mix is gedaan door Roel Kleintjes en Gerard Ammerlaan.

Hieronder een kort filmpje van een live concert in Eindhoven op 26 januari 2009.
ARKHO bestaat uit drie meester-gitaristen van Groningen. De een is van de Gibson- de ander van de Fender en de derde hangt er als lijm tussenin.
Allen hebben ze een muzikale opleiding gevolgd, van lichte muziek in Hilversum en Groningen tot klassiek. Het geeft een gezonde mix van drie verschillende benaderingen op hetzelfde instrument. Afwisseling gegarandeerd.
Thomas Hilbrandi bespeelt het instrument met de geluiden van een synthesizer. Met zijn jazz achtergrond en fabelachtige techniek weet hij het instrument op een onnavolgbare manier te laten spreken.
Bijzonder is de inbreng van Dick Rusticus met zijn analoge Leslieboxen. Een gitaar die zo nu en dan doet alsof het een Hammond-orgel is. Een prachtig contrast met de digitale soundscapes van de gitaarsynthesizer. Solo's en begeleiding gaan vaak vloeiend in elkaar over, gebruikmakend van alle mogelijke manieren om geluid te produceren met en op de analoge gitaar.
Natuurlijk is er Wietze Koning met het brede geluid van de engelse fusion. Niet alleen als begeleider, nee juist als solist is Wietze sterk aanwezig!
De basis wordt gelegd door Gerard Ammerlaan, bekend van de Noodband, Artisnt en ga zo maar door...
En dan is er nog steeds het best bewaarde jazzgeheim van Groningen: de drummer Jeroen van Olphen! Deze maakt het volledig en stuwend.
De gespeelde composities zijn van de hand van Gerard. De première van ARKHO was te bewonderen op het nieuwjaarsfeest 2009 van de Gemeente Groningen op het Linkn Mole podium in de Oosterpoort. Van de opnames, die daarvan zijn gemaakt zijn hierboven enkele fragmenten te beluisteren.

Hieronder ARKHO te Frytum Jazzfietstour 2009

____________________________________________________________

Jan Willem van der Ham- altsax, compositions
Gerard Ammerlaan - bass, compositions 
Dick Rusticus - guitar, compositions
Stephane Leonard - laptop
Harry Arling- drumsMr. Genius brengt eigen muziek. Het concept is gebaseerd op een mix van de jazz-traditie van rauwe "freestyle" improvisatie met digitale sound uit Berlijn in de vorm van de "glitches" van Stephane Leonard. Hij is een meester in het creëren van sounds tijdens de performance.
De zeer hoekig en grote intervallen spelende JanWillem van der Ham draagt zorg voor het nodige saxofoon geweld met veel kracht en virtuositeit. Van prachtig lyrisch tonaal tot rauwe atonale benadering van sfeer.
Bijzonder is de inbreng van Dick Rusticus met zijn analoge Leslieboxen. Een gitaar die zo nu en dan doet alsof het een Hammond-orgel is. Een prachtig contrast met de digitale soundscapes. Solo's en begeleiding gaan vaak vloeiend in elkaar over, gebruikmakend van alle mogelijke manieren om geluid te produceren met en op de analoge gitaar.
Natuurlijk is er Harry Arling voor de stuwende kracht op drums. Niet alleen als begeleider, nee juist als solist is Harry sterk aanwezig!
De basis wordt gelegd door de veel geprezen Gerard Ammerlaan, bekend van de Noodband, Artisn't en ga zo maar door; een begrip in de jazzwereld!
De gespeelde composities zijn van de hand van Gerard, JanWillem en Dick. In suitevorm worden de verschillende stijlen gepresenteerd. Hierdoor ontstaat een eenduidig verhaal van sferen, ritmes en emotie. De premiére van Mr. Genius was te bewonderen op de Jazzfietstour 2007 te Groningen. Helaas, voor Mr. Genius, had Harry Arling een tour in Oostenrijk. Gelukkig is Victor de Boo op drums een zeer goede vervanger gebleken. Van de opnames, die daarvan zijn gemaakt zijn hierboven enkele fragmenten te beluisteren.

_____________________________________________________________

Ousman


Photo: Ronald Moerman

Men neme drie Westafrikaanse slagwerkers, drie Nederlandse blazers, gitarist en bassist. Goed mixen en dan op het vuur zetten. Voeg als het begint te borrelen nog een Westafrikaanse Kora speler of danser toe, tot er een explosief mengsel ontstaat. Als extra optie kan je nog een Zuid-Afrikaans saxofoonbeest van Iers/Schotse afkomst toevoegen. Roeren niet meer nodig...

www.ousman.nl